Фетален монитор за близнаци получи Родилното отделение на МБАЛ Шумен

Шуменската фирма „Ал и Ко“ дари фетален монитор за близнаци на Родилно отделение МБАЛ. Подобен апарат областната болница няма от 5 години, когато старият се повредил.

На церемонията присъстваха собственикът на фирмата Димитър Александров, директорът на Болницата Юлия Димитрова, началникът на отделението д-р Ивайло Балабанов, старшата сестра Веска Райчева и акушерки.

„Благодаря на г-н Александров за неговата благотворителна стъпка към нашата болница, защото той е един от основните ни дарители. Фетален монитор за близнаци е много ценен и нужен за нас апарат“, каза д-р Димитрова, като не скри, че Родилно има нужда и от още един ехограф, монитори, инфузионни помпи и операционни маси.

 

„Правим го, за да помогнем на хората, които работят тук, и защото имаме възможност.  Според мен здравеопазването е мястото, където нещата са много чупливи и там трябва хората да си насочат усилията да помагат“, каза Димитър Александров.  

Новият монитор може да следи и записва едновременно тоновете на бебетата в утробата. Досега това се е правело с един монитор, който се слагал последователно на едното и другото бебе.  

От началото на годината в МБАЛ-Шумен са се родили 13 двойки близнаци. Средно на година броят им е 26, каза старшата сестра Райчева. За първото шестмесечие общо новородените са с 20 повече от същия период на миналата година.